Legenda branży gier video i esportu, David Yarnton, dołącza do Kinguin!
Pierwszy na świecie cyfrowy rynek gier video, Kinguin, ogłasza, że uznany weteran branży gier video - David Yarnton dołączył do struktur firmy, jako Partner i Szef Rozwoju Biznesu. David wnosi bogate doświadczenie z branży esportowej oraz gier video, zdobyte min. w Nintendo, Gfinity, Edge Esports, UKIE czy British Esports Association.
2022-08-01, 10:00

W swojej nowej roli, Partnera i Szefa Rozwoju Biznesu, David będzie miał za zadanie wznieść Kinguin na nowe wyżyny. Będzie reprezentował firmę na zewnątrz na całym świecie oraz stanie się głównym łącznikiem do spraw gier video oraz esportu. Planuje odkryć nowe możliwości biznesowe, aby kontynuować globalny rozwój Kinguin.

David Yarnton, nowy Partner i Szef Rozwoju Biznesu, powiedział: „Kinguin odnotował ogromny wzrost w ciągu ostatnich kilku lat i nie mogę się doczekać, aby pomóc firmie kontynuować tę tendencję. Jako przewodniczący UKIE’s Esports Sub-Group oraz doradca zarządu BESA, dwóch organizacji zajmujących się rozwijaniem talentów i biznesu w Wielkiej Brytanii, uważam, że Kinguin powinien być słusznie uznawany za jedną z globalnych gwiazd esportu i gier wideo. Bardzo się cieszę, że dołączam do firmy i nie mogę się doczekać współpracy z Viktorem oraz całym zespołem Kinguin. Jestem gotów, aby pomóc w rozwijaniu tego biznesu na całym świecie”.

Viktor Romaniuk Wanli, założyciel Kinguin, powiedział: „Osobiście jestem zachwycony, że David dołączył do naszego zespołu jako Partner i Szef Rozwoju Biznesu. Jego bogate doświadczenie w zarządzaniu globalnym biznesem będzie odgrywać istotną rolę w skalowaniu naszych możliwości, poprawianiu wydajności naszych struktur biznesowych czy otwieraniu nowych rynków dla Kinguin.”

David, swoją osobą, wnosi do firmy ponad 30 lat doświadczenia z branży gier video. Jego przygoda z gamingiem rozpoczęła się w 1986 roku w Australii, gdzie pracował jako dyrektor ds. sprzedaży i marketingu, w firmie sprzedającej konsole 8-bitowe oraz konsole przenośne Nintendo Game & Watch. David był dyrektorem w Gfinity i wprowadził firmę na London Stock Exchange w 2014 roku. Wcześniej pracował dla Nintendo przez ponad 17 lat, będąc najpierw Dyrektorem ds. Sprzedaży i Marketingu na Australię, a potem General Managerem na rynek brytyjski. Ostatnio jako Dyrektor Generalny UK & ROI i przez 10 lat Wiceprezes UKIE, jedynej organizacji handlowej dla brytyjskiej branży gier video i rozrywki interaktywnej. David przemawiał również na temat rozwoju esportu i technologii na konferencjach na całym świecie.

Konrad Wójciński
Communications Director